Zvlhčování prostředí
Voda rozprašovaná do okolí pod vysokým tlakem tvoří drobné kapičky v průměru velikosti i menší než 0,10 milimetr. Tyto kapičky jsou unášeny vzdušnými proudy, kde se rychle odpařují a mění na páru. Kapky, respektive vodní mlha, která se nestihla dostatečně rychle vypařit (jedná se o oblasti s velkou koncentrací vodní mlhy) způsobuje zvlhčování prostředí, ale nedochází ke smáčení povrchů a materiálů.
Suchý a horký vzduch se k rozprášené vodní mlze chová agresivně a rychle změní její kapalné skupenství do plynného. A tak zvlhčování vnímáme jako pocit chladu a příjemného osvěžování vzduchu.
Čím nižší je relativní vlhkost vzduchu, tím více vody se může odpařit a tím i více tepla může být při ochlazování vodní mlhou přeměněno na vodní páru. Chlazení odpařováním lze využít v jakýchkoliv zeměpisných šířkách i prostorech, protože v době, kdy je nejvyšší teplota vzduchu, je obvykle vlhkost ve vzduchu nejnižší.
V zimě vlhkost rychle klesá pod optimální stupeň, zvláště v uzavřených vytápěných místnostech. Suchý a teplý okolní vzduch se pak snaží vyrovnat tento deficit pojmutím vlhkosti ze svého okolí. Aktivní zvlhčování prostředí a osvěžování vzduchu zajišťuje zdravou rovnováhu.
Člověk v průměru stráví více než 80 % svého života v uzavřených místnostech. Naše zdraví a duševní pohoda jsou proto do značné míry závislé na kvalitě okolního vzduchu. Nešetřeme na svém zdraví!
Úprava prostředí pomocí vodní mlhy přináší spoustu výhod:
- zvyšuje produktivity chovů
- eliminuje dehydrataci produktů, nádob, zboží či potravin
- snižuje ztrátu hmotnosti potravin
- blokuje dehydrataci potravin, ale i zvěře
- u rostlin zrychluje růst a snižuje spotřebu vody pro zavlažování
- hodí se pro rozprášení chemikálií, hnojiv či vitamínů
- zabraňuje odpařování vína ze sudů
- pomáhá udržovat správnou teplotu a mikroklima
- udržuje konstantní hladinu vlhkosti
- eliminuje statickou elektřinu při výrobě
- snižuje prašnost prostředí
- je levnější ve srovnání s jinými technologiemi
- snížuje náklady na pracovní síly v provozu
- a další